Bebeklerde Yabancı Dil

 


Hepimizin müzdarip olduğu birçoğumuzun İngilizce bilmediği için istediği işlerde çalışamadığı/ işsiz kaldığı bir dönemde yaşıyoruz ne yazık ki. Üstelik önceden 10 yaşında almaya başladığımız şimdilerde ise 8 yaşına düşürdükleri İngilizce derslerimiz varken ne kadar vahim...

Ben bebeklik çağında dil eğitimine maruz kalmanın doğru olup olmadığını birçoğumuzun merak ettiğini biliyorum ve nacizane bilgi vermek istedim bu konuda.


Aslında 2-8 yaş aralığının bebeklerde ikinci bir dil öğrenmede kritik dönem olduğunu öğrenmiştim üniversitede çünkü çift dillilik sorun olabilirdi. Fakat anne olduktan sonra araştırdım ve her şey gibi bunun da anne karnında başladığını okudum. Çünkü beynimizin broca alanında hakimiyet kuran dil bebeklerde tek bir bölgede ikamet ederken yetişkinlikte puzzle gibi ayrılarak kendine yer arıyor ve böylelikle öğrenme işimiz gittikçe zorlaşıyor.

Anneler daha çok hakimdir ki bebeğimiz en çok bizim sesimize tepki verir o halde neden karnımızdaki bebeğimizi Dünya'da en çok kullanılan dillerden olan İngilizce veya Çince öğretmeyelim?

Nasıl yapacağız dediniz sanki...

Üniversitede bir hocamız bebek kaç aylıkken kitap okumaya başlamalıyız demişti. Hepimiz harıl harıl araştırdık cevaplar geldi 6, 12, 18... Oysa hiçbiri değildi . Anne karnındayken başlamalıymışız . Peki neden bu kitaplar İngilizce içerikler olmasın ki? şarkılar, hikayeler belki filmler ya da evde ki kısa sohbetler...

Gelişen ve sürekli yenilenen Dünyamızda belki de çocuğumuzun 1-0 önde başlamasına destek olabiliriz hangimiz istemeyiz ki?..


Yorumlar