Oyuncak Sayısı Önemli Mi?

 

 Az Oyuncak Mı? , Çok Oyuncak Mı?

Artık zamanımızda görüyoruz ki çocuklarımızın haddinden fazla oyuncağı var ve çoğunlukla ebeveynlerin yakındığı durum ise "çok oyuncağı var ama hiçbiri ile oynamıyor!." 

Şunu söylemek isterim ki yapılan araştırmalara göre 18-36 ay arasındaki çocukların bir kısmı 4 oyuncağın olduğu bir odaya koyulurken bir kısmı ise 16 oyuncağın olduğu odaya koyulmuş. 16 oyuncağın olduğu odaya koyulan çocuklar bu oyuncakları sürekli değiştirerek herhangi bir yaratıcı davranış sergilemezken, 4 oyuncağın olduğu odaya koyulan çocukların ise oyuncaklarla daha fazla zaman geçirerek keşif davranışları gösterdikleri dolayısıyla da bilişsel ve motor gelişimlerinin olumlu yönde desteklendiği gözlemlenmiştir.

Araştırma sonucuna dayanacak olursak çok oyuncağın olduğu bir alanda çocuk odaklanma problemi yaşıyor ve hangisi ile oynayacağına karar veremediği için oyuncağı da inceleyip keşfetme fırsatından mahrum kalıyor. Durum böyle olunca da çok oyuncağımız varsa eğer bu oyuncakların hepsi çocuklara verilmemeli belirli zamanlarda değişim yapılarak kullanılmalıdır. Fakat dikkat etmemiz gereken nokta var ki oldukça önemli; Çocuğunuzun sürekli oynadığı veya yanında bulundurduğu, birlikte uyuduğu bir oyuncağını da "değişim gerekiyormuş" diye kaldırmayın. Çünkü çocuklar bazı oyuncaklara belirli dönemlerde bağlanabilirler bu onlar için büyük önem arz eder. (Kızımın pembe bir kedisi var adı "Minna" o olmadan kesinlikle uyumaz ve gün içerisinde arada odasına gidip onu görür kucaklar bazen öper. Ben onu kaldırmayı değiştirmeyi aklımdan bile geçiremem.)  

Çocuklarımızın ilgi ve ihtiyaçlarını gözeterek oyuncak seçimi yaparsak bu süreci güzel bir şekilde atlatabilriz.

 

Yorumlar