Çocuklarda Hırsızlık

 


Okul öncesi dönemde görülen çalma davranışı hırsızlık değil çocuğumuzun gelişim sürecinin bir parçası olarak görülmektedir. 

2-4 yaş aralığında belli dönemde görülen bu davranış çocukta henüz mülkiyet kavramının gelişmemesinden kaynaklıdır. 

Bazen bir arkadaşınıza gidersiniz ve eve döndüğünüzde çocuğunuzun elinde, cebinde ya da çantasında kendisine ait olmayan bir şey bulursunuz. O oyuncağı, şekeri, kalemi veya başka bir şeyi sevmiştir ve sevdiği için onun olmuştur. Ya da okuldan dönen çocuğunuzun çantasında ona ait olmayan bir kalem buldunuz. Tepkiniz ne olurdu?

 Bu tarz durumlar elbetteki başımıza gelmiştir ya da gelecektir. Onu hırsızlıkla mı suçlardınız yoksa gelişim dönemlerinin farkında olan bir ebeveyn olarak durumu yaşına göre değerlendirip anlayacağı şekilde mülkiyet kavramını kazandırmaya mı çalışırdınız? Tabi ki ikinci seçeneği seçmiş olmalısınız ne demiştik sağlıklı ve güvenilir bir ilişki ve çocukluk için gelişimi takip ederek davranmalıyız.

4 yaş civarlarında mülkiyet kavramını öğrenmeye başlayan çocuk bu defa da o eşyaya sahip olma güdüsüne karşı gelemez ve o yüzden eşyayı almak ister. Ebeveynin verdiği tepkilere bağlı korku ve paniğe kapılan çocuk "ödünç aldım, yolda buldum" gibi yalanlara başvurmak zorunda kalabilir. 


Çalma davranışı, anne babası tarafından yeterince sevilmediğini düşünen,ya da  sevdiklerini kaybettiği için yaşadığı travmatik durumdan ötürüde ortaya çıkabilen bir davranış şeklidir. Yeterince sevilmeyen çocuk başkalarına ait eşyaları çalarak bu açlığını doyurmaya çalışır. Bu arzusu sevdikleri tarafından dışlanmış, şiddet ya da duygusal istismara maruz kalmış çocuklarda da yaygın olarak görülen bir davranıştır. İşte bu gibi durumlardan ötürü yaş aralığı da göz önünde bulundurularak gösterilecek tepkiye dikkat edilmeli ve eğer bu gibi sevgi açlığına bağlı durumlar söz konusu ise yardım alarak en az yarayla atlatılmalıdır.

Yorumlar