Eyvah! Çocuğum Saldırgan Bir Çocuk Oldu




 Bir çok gelişimsel davranış gibi saldırganlıkta bazı dönemlerde normal karşılanabilir. 1-3 yaş arası atma, vurma gibi davranışlar dönüm noktası olarak kabul edilebilirken 2-6 yaş arası pik noktalarına ulaşıp pekiştirmeye göre devam ederek büyüyen davranışlar haline gelebilir.

Öncelikle saptamamız gereken şey çocuğun bu davranışı nereden edindiğine dair bilgi sahibi olmak. Şöyle ki bir çok çocuk bu tarz davranışları izlediği herhangi bir çizgi film, video veya bilgisayar oyunlarından öğrenirken bazı çocuklar ise kendisini stres altında hissettiği bir olaydan dolayı bu davranışı dışa vurma olarak sergileyebilir.  Bunun önüne geçmek için ise önce hangi durumlarda bu davranışı sergilediğine bakmalı ve 2 yaşına kadar çocuklarımızı "3T"(tv, tablet, telefon) den veya ekrana maruz kalmaktan mümkün oldukça korumalıyız. Ekran ile geçirdiği zamanda ise yanında olarak kontröllü ve verimli bir şekilde vakit geçirmesini sağlamayı amaçlamalıyız. 

Atma, vurma davranışı sergileyen çocuğumuzu kesinlikle cezalandırmamalıyız. Çünkü ceza karşısında kendisini tehdit altında algılayan beyin "savaş ya da kaç" diyerek çocuğu inatlaşmaya ya da bir süreliğine bu hareketi bırakıp sonra devam etmeye yönlendirerek kaygı ve stres düzeyini artırır. 

Bu tarz durumlarda cezalandırmak yerine sarılıp şefkat göstererek durumun geçmesini beklemekte fayda vardır. Her ne olursa olsun ona sarılarak psikolojik ve fizyolojik olarak mümkün oldukça sağlıklı bir birey yetiştirmek bizim elimizde...  

Yorumlar