Blockchain Nedir? Hikayeli Anlatım

Blockchain nedir en basit şekilde anlatımı.
Öncelikle Blockchain nedir nasıl çalışır konusunda size en en basit şekilde anlatım yapacağım. Bu anlatımın ile 10 yaş üzeri tüm insanların anlayabileceğini kıvamda örneklendireceğim. 




Blockchain'e bir şahitlik silsilesi diyebiliriz. Mesela şehrinizin en popüler alışveriş merkezinde Ali Ayşe'ye evlenme teklif etti ve 3 karat tektaş yüzük taktı. Tabi o anda sizde oradasınız ve bunu gördünüz. Bunu Twitter hesabınızda paylaştınız dediniz ki "Ali Ayşe'ye evlenme teklif etti ve 3 karat tektaş yüzük taktı."

Artık ne oldu tektaş sahibi Ayşe oldu. Ali Ayşe'ye transfer etti ve o alışveriş merkezinde onu yüzlerce kişi gördü 10larca kişi şahitlik etti Twitter üzerinden paylaştı. Ayrıca şöyle bir durum var twitter üzerinden bunu herkes görebiliyor. Yani isteyen herkes bu teklifi biliyor. Bu işte Blockchain'in ta kendisi.

x cüzdanı y cüzdanına coin-token gönderiyor. Zincirde yer alan bilgisayarlar şahitlik edip onaylıyor. Bunu blockchain zincirine kayıt ediyor yani tweet atıyor. Bunu herkes görebiliyor zincirde bunlar açık. Sonra coin-token yeni sahibi y oluyor ve geri alınamıyor engellenemiyor. Şu an bitcoin ağındaki tüm transferleri rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Yorumlar