TÜRK-İSLAM BİLGİNLERİ

🎀 Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı. Cebir ilmini, metodik ve sistematik olarak, ilk defa kendisi ortaya koydu.

🎀 Osmanlı Devleti döneminde Tarih-i Kebir ve Cihannüma adlı denizcilik ve cog‌rafya alanında eserler veren bilim adamı Katip Çelebi’dir.

🎀 Gazneli Mahmut'un "sarayımın en kıymetli hazinesi" dediği, enlem ve boylam dairelerini tespit eden ve Asar'ül Bakiye adlı eserin sahibi Biruni'dir.

🎀 İbn-i Sina özellikle tıp alanında verdiği eserlerle tanınmaktadır. İbn-i Sina Batıda “Avicenna” adıyla tanınmaktadır.

🎀 Melikşah adına hazırlanan Celali Takvimi (Takvim-i Meliki) hazırlayan heyetin başkanı olan Rubai'leri ile ünlü bilim adamı Ömer Hayyam'dır. 

🎀 Avrupa'da Alghindus olarak tanınan, İhşitler döneminde yaşamış ve psikoloji biliminin kurucusu kabul edilen, hız ve hareketle ilgili çalışmaları Einstein'a ilham kaynağı olan İslam filozofu El Kindi'dir.

🎀 Avrupa'ya Aristo felsefesini öğreten Endülüs Kurtuba üniversitesinde müderrislik 

yapmış ve akıl her şeyin önündedir, diyen felsefecimiz İbn-i Rüşt'tür.

🎀 En önemli eseri "İhya'ül Ulumiddin" olan İslam hukukçu ve felsefecisi, din alimi Gazali'dir.

🎀 Optik biliminin öncüsü olan ve Galileo'nun onun eserlerinden faydalanıp teleskopu bulduğu bilim adamı İbnü'l Heysem'dir. Ayrıca fotog‌raf makinesinin ilkel altyapısını kurmus‌tur. Kı‌tabü’l Menazı‌r eseriyle ünlüdür.

🎀 Astronomi ve matematik alanında ün yapmış, Semerkant’ta rasathane ve medrese inşa eden Türk İslam bilgini Uluğ Bey’dir.

🎀 Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fih-i Mafih, Mektubat ve Mecalis-i Sena eserleri Mevlana'ya aittir.

🎀 Avrupa'da Al Phorobius olarak bilinen, Türk-İslam dünyasında Muallim-i Sani olarak tanınan, El Medinet'ül Fazıla ve İhsaül Ulum eserlerinin yazarı Farabi'dir.

🎀 Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserinde konu aldığı gezileri İstanbul'dan başlayıp Mısır'da sona ermiştir. 

Yorumlar