Türkiye İklim Çeşitleri: Özellikleri ve Süreleri
Türkiye, coğrafi konumu ve yer şekilleri nedeniyle farklı iklim tiplerinin görüldüğü bir ülkedir. Türkiye'de genel olarak üç ana iklim tipi vardır: Karasal iklim, Akdeniz iklimi ve Karadeniz iklimi. Bu iklim tiplerinin özellikleri ve süreleri şöyle özetlenebilir:
Karasal İklim: Türkiye'nin İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya'nın iç kesimlerinde etkilidir. Bu iklim tipinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 10-15 °C arasında değişir. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 300-600 mm civarındadır. Yaz mevsimi 3-4 ay, kış mevsimi ise 5-6 ay sürer.
Akdeniz İklimi: Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinin kıyı kesimlerinde hakimdir. Bu iklim tipinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 16-18 °C arasındadır. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 600-1000 mm civarındadır. Yaz mevsimi 4-5 ay, kış mevsimi ise 3-4 ay sürer.
Karadeniz İklimi: Türkiye'nin Karadeniz bölgesinin tamamında ve Doğu Anadolu bölgesinin kuzeydoğu kesimlerinde görülür. Bu iklim tipinde yazlar serin ve yağışlı, kışlar soğuk ve karlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 10-14 °C arasındadır. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 800-2000 mm civarındadır. Yaz mevsimi 2-3 ay, kış mevsimi ise 6-7 ay sürer.
Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye_iklimi
https://www.neoldu.com/turkiye-iklim-tur-cesit-ozellik-37970h.htm
https://bikifi.com/biki/turkiyede-gorulen-iklim-tipleri/
https://www.diyadinnet.com/bilgi-1158-iklim-tipleri/