Jominy Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Jominy testi, çeliğin sertleşebilirliğini belirlemek için kullanılan bir testtir. Sertleşebilirlik, çeliğin yüzeyinde veya sertleşme yoluyla martenzit veya ara yapı oluşumu yoluyla sertliği artırma yeteneğini tanımlar.

Jominy testi, 102 mm uzunluğunda ve 10 mm çapında olan bir çelik numune üzerinde gerçekleştirilir. Numunenin bir ucu, 427 °C'ye kadar ısıtılır ve ardından bir su banyosuna daldırılır. Numunenin suyla temas eden ucu çok hızlı bir şekilde soğur, ancak soğuma hızı diğer uca doğru kademeli olarak azalır. Numunenin soğuması, soğuk su içerisine aniden daldırmayla bitirilir. Soğuma hızı numune uzunluğu boyunca farklılık gösterir ve su verilmiş uçtan zıt yöne artan mesafe ile azalır.

Numunenin sertliği, numunenin uzunluğu boyunca belirli aralıklarla Rockwell C veya Rockwell B sertlik ölçeriyle ölçülür. Sertlik değerleri, bir grafikte numune uzunluğuna karşı çizilir. Bir sertlik ilerleme eğrisi oluşur.

Sertlik ilerleme eğrisi, çeliğin sertleşebilirliğini gösterir. Eğrinin eğimi, çeliğin sertleşebilirliğini gösterir. Eğrinin daha dik olması, çeliğin daha yüksek sertleşebilirliğe sahip olduğunu gösterir.

Jominy testi, çeliğin sertleşebilirliğini belirlemek için kullanılan en yaygın testtir. Bu test, çeliğin kullanılacağı uygulama için uygun olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Yorumlar